Over koek en boek en nog veel meer
Om 10 over 10 vertrok op woensdag 16 april de grijze bus van Brouwers Tours van het parkeerterrein bij Leidsenhage. In een straf tempo ging het daarna richting Deventer, de stad die zich afficheert met "Het Deventer van nu is een dynamische stad, met een sterk historisch fundament en omsloten door landelijk gebied." Van dat landelijk gebied hebben we niets gezien, maar de historie en de dynamiek zijn wij op onze 6e voorjaarsexcursie van de SLBO wel tegengekomen. Omdat de Brink verboden is voor autoverkeer moesten de 47 inzittenden van de bus een klein stukje lopen van de Welle door de Melksterstraat en de Polstraat naar de ingang van de openbare bibliotheek. Daar stond niet alleen bibliotheekdirecteur Jos Debeij in de zon op ons te wachten, maar ook zeven leden/medereizigers die op eigen gelegenheid naar Deventer waren gekomen en het echtpaar Oh dat niet had hoeven reizen omdat ze in Deventer wonen. Het was Yan Oh die het bestuur vorig jaar had gewezen op de vele mooie zaken die Deventer ons te bieden had. Yan liet het niet bij de adviezen, hij werkte er zowel in de voorbereiding als tijdens ons verblijf hard aan mee om ons verblijf in zijn woonplaats uiterst plezierig te maken. Voor wij ons gesnak naar koffie konden bevredigen voerde Yan ons naar een strategische plek op de Brink zodat er door een beroepsfotografe op een huishoudtrap een echte groepsfoto van ons gemaakt kon worden. Dat werkte goed: de koffie smaakte daarna nog veel beter.
Die koffie dronken wij in een ruimte aan de achterkant van de bibliotheek. We kregen er echte Deventer koek bij. Bibliotheekdirecteur Debij vertelde ons in hoog tempo over de geschiedenis , de activiteiten, de presentatie en de toekomst van zijn bedrijf. Extra aandacht schonk hij aan een gedicht dat Annie M.G. Schmidt in 1964 voor de bibliotheek had geschreven. De tekst was in 1964 iets te pittig en te modern voor de toenmalige directie en bestuur. Er verscheen een op een paar punten bewerkte tekst. In het jubileumjaar 1991 van de bibliotheek verscheen de oorspronkelijke tekst alsnog. Wij kregen allemaal een fraaie afdruk van beide versies om thuis nog eens goed na te lezen. De lunch in de bibliotheek smaakte prima en daarna was het tijd om de bibliotheek goed te bekijken. Het gebouw was aanzienlijk lichter geworden dan ik mij herinnerde (ik was er tien jaar al niet meer geweest). Bijzonder waren het kleine filmtheater en de in de bibliotheek aanwezige studio van de lokale omroep waardoor elk bibliotheeknieuwtje meteen in de hele stad bekend wordt. Om half drie stonden we weer op de Brink om over te steken naar twee vlak bij elkaar gelegen kleine musea. In het Speelgoedmuseum kregen we een korte voorstelling met een echte antieke toverlantaarn en konden we een leuke collectie bekijken waarbij nogal wat collega's zich lieten ontvallen dat ze bepaalde museumstukken uit hun eigen jonge jaren herkenden. De rondleidster in het historisch museum bleek een gepensioneerde werkneemster te zijn van de openbare bibliotheek. Zij vertelde van alles over de stad en ook over het museumgebouw. Om 5 uur gingen de museumbezoekers, de terraszitters en de enkele winkelbezoekers weer de bus in om uitgewuifd door de Oh's en Jos Debeij op weg te gaan naar Gasterij De Klaveet in Achterveld.

Dat Achterveld stelt niet zoveel voor zoals wij ontdekten toen de bus op zoek naar het restaurant een ruime ronde door het dorp maakte. Mij viel een bord op met de tekst "Vlaaien meppen". Gelukkig stond de betekenis er onder: golfen bij de boer. We kwamen keurig op tijd bij de Gasterij aan, kregen een drankje vooraf gevolgd door de soep van de dag, varkensoester met jus, drie soorten aardappelen, twee soorten groente, gemengde salade, appelmoes en ijs toe. Iedereen at er lekker van, ook de leden met dieetwensen. Daarna werd er weer veel gepraat zodat we drie kwartier na het voorziene vertrekuur vertrokken naar Leidschendam. Daar waren we tegen half tien. Voor we de bus uitgingen kregen we nog wel allemaal een boekje over de geschiedenis van een zeep- en snoepfabriek uit Deventer: een cadeautje van Yan Oh. En toen vertrokken we weer naar huis. Het was weer leuk geweest en de meteorologische traditie was in stand gehouden: ook nu was het weer weer perfect.

In het fotoalbum staan weer veel foto's van deze voorjaarsexcursie


Klik op de foto voor vergroten en verkleinenKlik op de foto voor vergroten en verkleinen


Wilt u de Powerpoint presentatie downloaden (37mb), Klik dan hier.


Groepsfoto
De groepsfoto die in Deventer werd gemaakt kun je hieronder bekijken en downloaden.


Wilt u de Groepsfoto downloaden (1,7 mb), Klik dan hier
Contact Info
S.L.B.O.
Den Haag

Wilt u met ons contact opnemen, dan kan dat via onderstaand e-mail adres.

gerard-van-dijk@planet.nl